04-09-03

Bush bedelt om steun van VN in Irak

 Bush bedelt om steun van VN in Irak (dat is de titel van De Morgen-4september). Het is zover, Bush wil meer internationale steun voor het Amerikaanse belei(ij)d (?) in Irak. Zo hebben de Amerikanen een resolutie en alsdus ook de VN nodig. Bush zijn dollar is gevallen, of is het een gedwongen keuze. Want de militairen morren en de kosten voor de (korte) oorlog klimmen héél hoog op, wat op lange duur zeker niet positief zal zijn voor een op zéér laag pitje sputerende Amerikaanse economie. De kosten voor de Amerikaanse militairen zijn op dit moment zo’n 3,9 miljard dollar per maand.

Maar de bodybags die dagelijks vloeien naar het militaire kerkhof maakt de mensen (kiezers) ongerust. De VS bezettingsmacht in Irak werd de laatste weken dagelijks onder vuur genomen, met reeds vele dode militairen tot gevolg.

Nu wil bush met een nieuwe resolutie een grotere rol overlaten aan de VN. Volgens andere berichten, die uit de mond van Colin Powell en Rumfeld komen willen ze zeker de leiding niet uit handen geven. Het is duidelijk dat de nieuwe resolutie de kosten voor militaire kosten zal overdragen naar de andere landen.

De bomaanslag op het VN hoofdkwartier in Irak, en de bomaanslag op de sjitische leider Baqir al-Hakim in de heilige stad Najaf hebben de  Amerikanen wakker gemaakt. Want het lijkt er sterk op dat van een heropbouw van Irak op dit moment niet veel in huis komt. Maar wel van een na-oorlog die de Amerikanen zwaar onder druk zetten van de VN, de eigen Amerikaanse keizers (en congres) en de friends and allies...

Om volledig gezichtsverlies en mogelijke onherstelbare politieke schade te vermijden zal Bush eind deze maand de algemene vergadering van de VN toespreken. Het zal dan juist geteld één jaar geleden zijn dat hij op die zelfde plaats zijn Friends and Allies probeerde te overtuigen dat de oorlog tegen en in Irak nodig was. Aangezien Bagdad binnen de 45 min (Blair) massavernietigingswapens kon afvuren. Ondertussen is er op dit moment geen enkel massavernietigings wapen gevonden. Zelfs geen vernietigingswapens, want moesten ze iets vinden zouden ze het al te graag tonen, maar ja als er niets is dan kan je natuurlijk niets laten zien.

Nu heeft Colin Powell de opdracht gekregen van bush om na te gaan wat het mogelijk antwoord zal zijn van de permanente leden van de veiligheidsraad.Frankrijk en Rusland hadden voor de oorlog al duidelijk gemaakt dat ze een Amerikaanse geleide bezetting niet zullen aanvaarden.

Het is dus duidelijk het eind van de maand staat veel op het spel in de veiligheidsraad van de VN, en dat de onderhandelingen met de partners moeilijk zal worden. De tijd dringt, want het anti-Amerikanisme viert hoogtij in Bagdad.

En ondertussen spreekt Verhofstadt van het sturen van Belgische troepen naar Bagdad?
11:40 Gepost door @vince | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.